Werken met Emotie Cases

Een waardevolle en krachtige tool

Een Emotie Case is een enorm krachtig middel om snel de kern van een issue boven water te halen. Het is een kort reflectieverslag van een lastig gesprek dat je onlangs had. Lastig omdat je je doel(en) niet hebt gerealiseerd, een onprettig gevoel aan de conversatie hebt overgehouden, of vermoedt dat dat voor de ander geldt. Het verslag is niet langer dan een A-viertje en sterk gestructureerd. De pagina bestaat uit twee kolommen. In de rechterkolom geef je het deel van de conversatie waar het fout ging letterlijk weer. In de linkerkolom beschrijf je de gedachten en emoties die je had terwijl jij of de ander sprak. Tot slot vermeld je wat je van deze dialoog of situatie wilt leren.

Een Emotie Case maakt direct duidelijk waar de schoen wringt. En dat is bijna altijd op emotieniveau. De coachee krijgt in korte tijd veel inzicht in de emoties van zichzelf en de ander en hoe die resulteren in een ineffectieve dialoog. De Emotie Case wordt voorafgaand aan de coaching sessie ingeleverd, waardoor er geen kostbare tijd verloren gaat met reconstructie. Dat verhoogt het rendement van de sessies sterk en maakt het ook mogelijk om met een hoge frequentie ultrakorte coaching sessies of sessies per video te houden. De doorlooptijd van het coaching traject daalt zo.

Voorbeeld Emotie Case

Een fragment uit een real life RvC vergadering

Wat de CEO dacht en voelde:

  • Ik ben op mijn gemak, maar voel de spanning.
  • Ik voel opluchting.
  • Het voelt alsof wij het niet goed hebben gedaan. Ik word onzeker en voel me in het nauw gedreven.
  • Ik voel me ‘klein’ neergezet en wil een gelijkwaardige behandeling.
  • Er komt een vuurtje in mij los. Het is even “hij tegen mij of ik tegen hem”.
  • Achteraf voel ik bravoure, maar ook schrik dat ik te ver ben gegaan.

Wat er werd gezegd:

  • CEO: Wij zijn het niet eens met DNB, maar dat station is gepasseerd.
  • Lid RvC: Wat een gedoe, ze gaan te ver. Maar ja, het heeft geen zin om ertegenin te gaan.
  • Vz RvC: Dit is onbestaanbaar! Jullie moeten als RvB een goed verhaal neerleggen.
  • CEO (feller): dat is geprobeerd, ze staan niet open.
  • Vz RvC (bijna boos): Wat denk je: ik kan dit toch niet aan de aandeelhouders uitleggen?
  • CEO (fel en verontwaardigd): en ik kan ze de consequenties niet uitleggen als we weigeren. Die zijn erger.
  • De RvC-leden geven eerst nog tegengas. Na de felle reactie van de RvC voorzitter zwijgen zij.

Wat de CEO wil leren:

“Steeds escaleert de discussie met de RvC voorzitter. Ik begrijp niet hoe dat kan. Ik wil leren hoe ik constructief met dit soort situaties om kan gaan.”

Een waardevolle en krachtige tool

De Emotie Case maakt in 90% van de gevallen direct duidelijk wat de kern van de onderliggende issues is. In dit voorbeeld verlaat de CEO met enige schrik de vergadering. Ook de RvC voorzitter en de overige RvC leden zullen zich waarschijnlijk niet optimaal voelen. De spanning van de CEO duidt op een mogelijk voorgevoel dat hij problemen met de RvC kon krijgen. Wellicht had hij vooraf met de RvC voorzitter kunnen sonderen. Was hij bang voor zijn reactie en heeft hij dat daardoor nagelaten? Na de eerste opmerking van de RvC voorzitter had de CEO kunnen vragen op welke feiten hij zijn opinie baseert en wat zijn onderliggende zorg is. Door dat niet te doen ontstaat een weinig productieve welles-nietes discussie. En zo zijn er meer observaties te maken.

Zoek je een doorleefde coach die je toont hóe jouw emotie management het verschil maakt bij inhoudelijke uitdagingen en dat op ondenkbare wijze transformeert?